De groene bistro

02 januari, 2012

Heerlijke biologische oliebollen

Waar kan ik deze blog nu beter mee van start laten gaan dan met oliebollen?! Oliebollen eten is een oerhollandse traditie; deze gefrituurde meelbollen worden gegeten met de inluiding van het nieuwe jaar.

Hoewel je dit gerecht misschien niet in De Groene Bistro zult vinden, kan ik je wellicht laten zien dat deze heerlijke oliebollen niet geheel ongezond hoeven te zijn; zie hier mijn recept voor biologische oliebollen, waar ook kleine vingers niet van af kunnen blijven.


Ingrediënten voor zo'n 50 oliebollen:
• 1 liter water
• 4 zakjes droge gist (à 8 gram)
• 1 kilo biologisch volkorenmeel
• 250 gram biologische rozijnen, eventueel 10 minuten geweekt
• 2 middelgrote zoete biologische appels, klein gesneden
• 3 el kaneel
• 4 tl zeezout
• 1 tl biologische citroensap
• 5 el dadelstroop of agavesiroop, of meer, indien zoeter gewenst
• 1 liter speciale biologische olie, bestand tegen de verhitting van frituren

Bereiding:
1) Meng het water met gist, zodat het water troebel wordt.
2) Meng dit gistwater met het meel in een grote pan, zodat het een dikke smeuïge substantie wordt.
3) Doe de rozijnen, appels, kaneel, zeezout, citroensap en de dadelstroop erbij en meng het geheel goed.
4) Laat het geheel minstens 1 uur in de oven op 50 graden celsius rijzen. Zorg voor een grote pan, want het beslag kan zich verdubbelen.
5) Doe de olie in een grote pan en frituren maar! De olie is heet genoeg, wanneer het bubbelt, zodra je er wat beslag in doet. En niet onbelangrijk: Houd de kleintjes uit de keuken tijdens het frituren ;)

De oliebollen worden doorgaans met poedersuiker gegeten, maar deze oliebollen vond ik al lekker zoet door de rozijnen, appels en de dadelstroop, waardoor het niet nog meer gezoet hoefde te worden. Maar met nog wat dadelstroop of agavesiroop op de oliebol is het wellicht nog lekkerder voor de zoetekauwen onder ons :)

Een gelukkig, gezond en vooral groen nieuw jaar!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten