De groene bistro

09 februari, 2015

Anti-katerbeleid voor carnaval

In Venetië, in Nice, in Rio de Janeiro, in New Orleans (Mardi Gras), in Rusland (Maslenitsa); op heel veel plaatsen in de wereld wordt het gevierd en aanstaande zondag begint het officieel bij ons: carnaval.

Carnaval is van oorsprong een eetfestijn, een heidens feest, dat de laatste mogelijkheid was om jezelf te buiten te gaan voordat het vasten begon: jezelf veertig dagen beperken tot het noodzakelijke. Het feest bestond al langer dan de christelijke traditie, waardoor de kerk het waarschijnlijk gemakkelijker vond om het in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen. In Venetië en in het Zuiden van Limburg staat het carnaval in het teken van vermomming. Vroeger had dit als reden dat mensen zo onherkenbaar waren als ze zichzelf te buiten gingen.

In Brabant hebben we geen masker nodig. We gaan onszelf te buiten zonder masker, wanneer we daar ten minste de tijd voor krijgen. We moeten namelijk eerst de carnavalsoptochten trotseren, de rijen voor de ingang van de kroegen, de rijen voor de garderobe, de rijen voor de (vrouwen)wc's, de rijen voor de eventuele muntverkoop en dan als laatste: de rijen voor de bars om drank te verkrijgen. Maar dan.. dan barst het drankgelag los! Drinken en hossen of alleen drinken voor de niet-hossers onder ons of alleen hossen voor de niet-drinkers. Onder de laatste groep begaf ik me tijdens mijn zwangerschaps- en/of borstvoedingsperioden; de afgelopen zes jaar dus eigenlijk. Wat ik helemaal niet erg vond, wanneer ik de mensen de dagen erna hoorde over alle katersymptomen: van vermoeidheid tot niet kunnen slapen en van diarree tot depressie. Die symptomen had ik zonder drank namelijk ook al.

Voor de mensen die, net als ik, graag carnaval vieren zonder kater heb ik een aantal tips en een aantal anti-katersappen:

De truc om een kater te onderdrukken is om zo weinig mogelijk chemische toevoegingen te drinken, waardoor drank zijn typische smaak krijgt. Drink alcohol zo zuiver mogelijk.

En verder:

• Vermijd donkergekleurde alcoholische dranken, verkies witte wijn boven rode wijn

• Vermijd het mixen van alcohol met koolzuurhoudende dranken

• Vermijd het drinken op een lege maag, en uiteraard:

• Ken je grenzen!

Belangrijkste tip, zoals je wel kunt bedenken: drink voldoende water om de gifstoffen af te voeren, het liefst nog enkele dagen nadat je flink hebt gedronken. Vul ieder glas water aan met een snufje (zee)zout om uitdroging zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer je denkt de kater niet buitenshuis te kunnen houden: drink fruitsap vol fruitsuikers, voordat je naar bed gaat, om de chemicaliën van de drank te helpen metaboliseren.

Pers voor je vrienden een anti-katersap, of laat iemand de anti-katersap voor je maken, wanneer je het daglicht of het geluid van de naderende carnavalsstoet nog niet kunt verdragen, of nog spierpijn hebt van het hossen of het tillen van de pullen.

----

ANTI-katersap 1 - om de hoofdpijn te verlichten:
>> Pers 2 wortels, 2 (groene) appels, een handvol bloemkool en een handvol broccoli.

De combinatie van calcium en magnesium in bloemkool en broccoli helpt hoofdpijn te voorkomen en te verlichten.

----

ANTI-katersap 2 - om je lichaam sneller te ontdoen van de gifstoffen van alcohol:
>> Pers 2 wortels, een halve kleine rode biet en 2 sinaasappels

Rode bietensap maakt niet alleen de lever schoon, maar helpt ook om je lichaam te ontdoen van de gifstoffen van alcohol. Ook sinaasappels helpen de lever met de schoonmaak.

----

ANTI-katersap 3 - om je lichaamstemperatuur en bloeddruk te verlagen:
>> Pers 2 wortels, 2 (groene) appels en 2 stengels bleekselderij

Bleekselderij is een goede bron van kalium, dat een verhoogde bloeddruk helpt te stabiliseren.

Een fijne katerloze carnaval!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten