De groene bistro

26 mei, 2014

Sapdag 27: Een heerlijke cacaodrank voor groot én klein!

Deze cacaodrank is een combinatie van een sap en een smoothie.

Ik noem specifiek cacao en geen chocolade, want chocolade bevat ook (veelal geraffineerde en dus nutrientarme) suiker, wat ik zoveel mogelijk wil vermijden.

MET MATE
Cacao heeft nadelen, zoals het bevatten van looizuur en oxaalzuur, dat je lichaam van calcium, ijzer en eiwitten kan beroven. Daarnaast heeft cacao een lichtverslavende werking en voor mensen met reumatische of leverproblemen kan het extra belastend zijn. Cacao dien je dus altijd MET MATE te consumeren.

VOORDELEN
MAAR cacao heeft ook erg gezonde eigenschappen en dan heb ik het over een goede kwaliteit rauwe cacao. Pure onverhitte cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken, zoals fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen en neurotransmitters.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een goede kwaliteit rauwe cacao onder meer kan zorgen voor:
Bescherming tegen vrije radicalen en andere vernietigende moleculen, door de grote hoeveelheid antioxidanten, waardoor ze tot op zekere hoogte zelfs een kankerremmend effect hebben. De ORAC-waarde (het vermogen om vrije radicalen op te vangen) van rauwe, ongebrande cacao is indrukwekkend: boven de 13.000!!! Een klein blokje (10 gram) rauwe cacao scoort zelfs hoger op de ORAC-index dan een bakje blauwe bessen.
Ontspanning: De belangwekkendste fytonutriënt in cacao is waarschijnlijk theobromine. Theobromine is Latijn voor “brood van de goden”. Deze stof is op bepaalde vlakken vergelijkbaar met cafeïne. Theobromine werkt vochtuitdrijvend en licht stimulerend en ontspant de spierweefsels van de luchtwegen. Bovendien heeft theobromine een ontspannende werking, zowel op fysiek als mentaal vlak. Theobromine in cacao is beduidend stimulerender voor dieren dan voor mensen. Honden en katten kunnen er zelfs door sterven. Vandaar ook dat je huisdieren nooit cacao mag voeren!
Verbeterde bloedcirculatie: Cacao heeft een gezonde en evenwichtige vetzuursamenstelling, namelijk 33% oliezuur, 33% stearinezuur en 33% palmitinezuur. Cacao bevat daarnaast lecithine, een lipide dat een gunstig effect heeft op de bloedcholesterolniveaus, bloedstolling en bloedsomloop. Het beschermt tevens de wand en interne structuur van de bloedvaten.
Verlaging van het 'slechte' cholesterol.
Vaatverwijding en helpt zodoende verhoogde bloeddruk, aderverkalking, vaatverstoppingen en coronaire hartziekten te voorkomen.
Meer serotonine: een neurotransmitter, die een positief effect heeft op je emoties, eetlust, slaap en pijnervaring. Maar LET OP: Wanneer je te veel cacao in één keer eet, kun je te maken krijgen met een terugslag die je juist slechter doet voelen dan voorheen.

Er is veel voor te zeggen om RAUWE cacao in je dagelijks eetpatroon te verwerken, maar nogmaals MET MATE!

Hierbij een heerlijk lichte cacaodrank om even een boost te krijgen en te genieten van alle voordelen, die rauwe cacao met zich mee kan brengen! Voor groot en klein, want deze cacaodrank is beduidend gezonder dan de bekende 'chocomel' met verhitte cacao, die zijn gezonde eigenschappen hierdoor grotendeels of geheel verloren heeft.


Ingrediënten voor 1 glas: 
• 1 sinaasappel
• 1/4 ananas
• 1 grote el cacao, liefst rauwe
• 1 banaan

Bereiding:
1) Pers de sinaasappel en ananas.
2) Doe het sap in een blender en voeg hier de cacao en de banaan aan toe en mix het geheel.

Tip: Doe er een extra banaan bij voor een meer milkshake-achtige drank.

Schenk het in een mooi glas, wat extra cacao er boven op en pak even het moment om het in alle rust op te drinken! :)

EnJoy the Juice!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten