De groene bistro

19 mei, 2014

Sapdag 20: Onze vertrouwde aardappel..

..heeft ongelooflijke gezondheidsvoordelen, wanneer je deze rauw perst en drinkt!

Het koken, bakken of frituren van de aardappel, lekker of niet, laat de aardappel zijn prachtige voedingswaarde verliezen. De aardappel bevat een hoge hoeveelheid kalium, zwavel, fosfor en chloor, welke alleen behouden blijft, wanneer de aardappel rauw genuttigd wordt. Ook bevat de rauwe aardappel makkelijk te verteren natuurlijke suikers, die bij verhitting omgezet worden in zetmeel. Daarnaast bevat de aardappel nog een grote hoeveelheid vitamine C, calcium, ijzer, mangaan, zeaxanthin en vitamine B6 en B9, dat allemaal vermindert of verdwijnt (in het kookwater bijvoorbeeld) door verhitting. De rauwe aardappel heeft dus zeker extra voedingswaarde!

Vroeger was men erg behoudend in het eten van de aardappel en werd het meer medicinaal gebruikt, omdat het familie is van de nachtschade, net zoals de aubergine, paprika en tomaat. Deze familie bevat veel giftige planten, zo is ook de aardappel is giftig, wanneer deze groen kleurt. Dus zorg dat je altijd het eventuele groen van de aardappel of rotte plekjes weghaalt, voordat je de aardappel verhit of perst.  Het gif dat de aardappel kan bevatten, wanneer deze groen, verrimpeld of ontsproten is, heet solanine en kan zorgen voor misselijkheid, diarree, maagkrampen, hoofdpijn en duizeligheid.

Het drinken van rauwe aardappelsap helpt bij:
bloedarmoede, door het ijzer en vitamine B9 van de aardappel, die essentieel zijn voor de opbouw van rode bloedcellen;
gewrichtsontstekingen en -pijn, zoals artrose, door het hoge mineralengehalte en het levend zout, die aardappelsap één van de beste anti-ontstekingsmiddelen maakt;
huiduitslag, -irritatie en -uitdroging en brandwonden. Je kunt het sap hierbij ook op de huid aanbrengen in plaats van drinken, dat wellicht nog effectiever is.
constipatie en aambeien;
maag- en darmontstekingen en -zweren, door de anti-zure werking;
hoge bloeddruk, door de grote hoeveelheid kalium.

De aardappel komt ook in diverse kleuren; in rood, geel, paars en blauw. Zoals met alle groenten; hoe meer pigment, hoe hoger de fytochemische boost! Rode en paarse aardappelen hebben een betere anti-tumor werking dan de andere kleuren en de gele en oranje-achtige aardappelen bevatten meer caroteen, waardoor deze beter zijn in bijvoorbeeld het bestrijden van oogziekten.


Een saprecept tegen maag-, darm-, spier- en zenuwproblemen is:
• 1 aardappel (met goed geboende schil)
• 2 wortels
• 2 stengels bleekselderij

Drink dit sap op nuchtere maag, direct nadat het geperst is.

Enjoy the Juice!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten