De groene bistro

15 juli, 2013

Paddenstoelenragout met Knolselderij

Knolselderij is minder bekend dan de bleekselderij met haar lange bladstelen en eerlijk gezegd vind ik deze groente niet bijster aantrekkelijk. Toch is het niet onverstandig om de vaak onderschatte knolselderij op het menu te zetten, omdat het een goede bron is van vezels, van de mineralen magnesium, fosfor, calcium en kalium en van de vitamines B1, B2 en E. Het ondersteunt hiermee de nieren; het reguleert de stoelgang; het helpt je gewicht te verliezen door het activeren van je metabolisme; het helpt je zenuwen te kalmeren; en je huid en haar gaan ervan stralen. Goede redenen om knolselderij regelmatig te eten, lijkt me zo.


Knolselderij vind ik heerlijk in groentesoep, in risotto en in deze ragout. De aardse smaak van paddenstoelen in deze ragout is heerlijk in combinatie met de zoetheid van de gekookte knolselderij. Snel proberen! :)

Ingrediënten:
• 2 el (kokos)olie
• 1 ui, kleingesneden
• 2 teentjes knoflook, kleingesneden
• 1 kleine knolselderij of de helft van een grote, in dunne maantjes gesneden.

Ik schil de knol meestal met een dunschiller aanvullend met een goed klein mesje, waar de dunschiller het werk niet kan doen. Snijd de knol vervolgens door de helft en in kwarten en snijd de zachte kern eruit. Hierdoor is het makkelijk de knol verder klein te snijden in dunne maantjes.

• 250 gr (kastanje)champignons, schoongewreven en kleingesneden
• 250 ml bouillon
• Een roux van 4 el (spelt/rijst)bloem + 3 el (kokos/olijf)olie + 2 el water
• 1/2 tl zout of meer naar smaak
• peper naar smaak
• 1 handje vol bieslook, kleingesneden

Optioneel
• 4 el voedingsgist (voor een kazige smaak), verkrijgbaar bij natuurwinkels
• 1 blik kikkererwten
• 4 handen vol doperwten

Bereiding:
1) Verhit de olie in pan en bak hierin op zacht vuur de ui en knoflook, totdat de ui transparant is.
2) Voeg de kleingesneden knolselderij toe en bak het geheel nog eens 5 minuten. Roer regelmatig door. Voeg kleine beetjes water toe, wanneer het lijkt aan te bakken.
3) Voeg de champignons toe en roerbak nog een minuut of 2 mee.
4) Dan is het tijd voor de bouillon en de voedingsgist, wanneer je dit laatste ook gebruikt, en laat het geheel 5 minuten op zacht vuur pruttelen.
5) Maak de roux door in een kopje de bloem, olie en water te roeren tot een pasta.
6) Voeg de zojuist gemaakte roux toe aan het geheel en roer goed door. Laat het geheel nog eens 5 minuten pruttelen en blijf goed roeren. De saus zal dikker worden. Mocht je de saus na 5 minuten nog dikker willen, voeg dan nog 1 of 2 el bloem erbij en roer nog een paar minuten door.
7) Voeg zout, peper en bieslook naar smaak toe en mocht je kikkererwten en doperwten gebruiken, verwarm deze dan goed door.

Serveersuggestie: Serveer op frisse groene bladgroente, zoals spinazie of sla, en met verse peterselie. Heerlijk met linguini (platte spaghetti), simpel zilvervliesrijst of met risotto (met knolselderij! :))

Tips: Gebruik in plaats van (kastanje)champignons paddenstoelen naar keuze, zoals shiitake of oesterpaddenstoelen, en gebruik in plaats van knolselderij ook eens aardappelen of verwerk beiden in het gerecht.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten