De groene bistro

26 juni, 2013

Farinata - hartige pannenkoeken van kikkererwtenmeel

De specerijen en groenten, zoals ui en knoflook, maken deze pannenkoeken heerlijk hartig. Deze pannenkoeken zijn ideaal, wanneer je glutenvrij wilt koken, bovendien erg lekker.

Farinata zijn erg divers in gebruik; fantastisch als snelle maaltijd, omdat ze vrij makkelijk te maken zijn (en best machtig). Ze zijn een goed alternatief voor brood en rijst. Heerlijk met bijvoorbeeld aardappelmasala, broccolipesto en cashewkokospasta.

 
Ingrediënten voor 12 pannenkoeken:
• 2 el lijnzaad, gemalen + 4 el handwarm water
• 2 el komijnzaad, heel of gemalen
• 1 el korianderzaad, heel of gemalen
• 2 el kokosolie
• 1 rode ui, fijngesneden
• 2 teentjes knoflook, fijngesneden
• 1 el verse gember, geraspt
• 350 gram kikkererwtenmeel (verkrijgbaar in de meeste natuurwinkels)
• 2 tl zuiveringszout (verkrijgbaar in natuurwinkels)
• 1 tl zout
• 500 ml water
• 1 handvol peterselie, fijngesneden

Bereiding:
1) Doe het gemalen lijnzaad in een kopje met het handwarme water en zet dit opzij. Dit is een alternatief bindmiddel voor eieren.
2) Rooster het komijn- en korianderzaad een minuutje in een droge bakpan, zodat de geuren vrijkomen. Voeg hier de kokosolie aan toe, zodat het vloeibaar wordt(, als het dat nog niet het geval is), en doe dan de ui, knoflook en gember in de pan. Bak het geheel op een zacht vuur, totdat de ui zacht en transparant is.
3) Doe in een kom het meel, het zuiveringszout en zout. Mix dit goed.
4) Voeg aan de kom beetje bij beetje het water en klop goed, zodat het een glad beslag wordt en voeg daarna het lijnzaad met het water, het specerijen-uimengsel en de peterselie eraan toe en roer goed door.
5) Laat het een half uur staan, voordat je het gaat gebruiken.
6) Verhit vervolgens 1 el kokosolie in een pan en wanneer de olie heet is, giet dan ongeveer 100 ml van het beslag erin. Zet het vuur lager en bak de pannenkoek lichtbruin. Draai voorzichtig om en bak het nog aan de andere kant lichtbruin. 

Serveer als bijgerecht, of met een of meerdere bovengenoemde gerechten als aardappelmasala of broccolipesto en rauwkost, zoals komkommer of een wortelappelsalade.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten