Met welgeteld 1 dag lente; gisteren, was het vandaag alweer zomer met zo'n 28 graden hier in Zuidoost Frankrijk. Ik heb toch wat meer dagen nodig om te wennen aan zo'n 18 graden verschil. Deze vreselijk lekkere provençaalse salade bood me de welkome verkoeling :)
Deze salade kan ik werkelijk iedere dag eten, en ik raak haast niet uitgegeten met deze simpele en tegelijk briljante marinade/dressing. Life is good!!
Ingrediënten voor 2 grote lunchborden:
• 2 handen vol groene bladsla, in hapklare grootte
• 2 grote winterwortels, kleingesneden of geraspt
• 1 courgette, met een kaasschaaf in repen geschaafd
• 3 tomaten, in schijven gesneden
• 10 zongedroogde tomaten (liefst droog, zonder dressing, want die maken we zelf natuurlijk :) )
Provençaalse marinade:
• 8 el olijfolie
• 3 el provençaalse kruiden
• 1 el citroensap
• 1 grote dadel, of 2 kleine dadels, ontpit
• 1/4 tl zout
Bereiding:
1) Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en vermaal tot een smeuïg geheel.
2) Voeg de marinade toe aan een kom met de courgette, tomaten en zongedroogde tomaten, roer goed om en laat het zo'n 20 minuten staan (wanneer je het geduld hebt ;)).
3) Stel het bord vervolgens samen door eerst de goed gewassen sla op de borden te leggen, vervolgens 3/4 van de wortel en leg daar mooi gerangeerd de gemarineerde courgette en tomaten bovenop om het af te maken met de laatste wortel.
Probeer ook eens met olijven, plakken geroosterde aubergine, kappertjes..
Bon appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten