De groene bistro

12 januari, 2012

Hartige taart met kikkererwten en walnoten

Na een paar drukke dagen heb ik eindelijk weer tijd om een heerlijk recept in deze database te zetten. Dit recept, origineel van Dreena Burton, moet er zeker in, want ook vleesliefhebbende mannen vinden deze taart erg lekker ;)


Je kunt hem zowel met als zonder deegbodem maken.

Ingrediënten:
• 1 el olijfolie
• 1 grote ui, kleingesneden
• 3 stengels bleekselderij, kleingesneden
• 4 knoflookteentjes, kleingesneden
• 1/4 tl zout
* 1/4 tl zwarte peper
• 2 blikken kikkererwten, gewassen, of 500 gram gedroogde kikkererwten weken en koken
• 2 el citroensap
• 2 el tamari
• 1/2 tl gemalen salie
• 1/4 tl zout
• 200 gram walnoten (evt. 5 min. geroosterd, voor een nadrukkelijkere notensmaak)
• 80 gram havermout
• 250 gram diepvriesspinazie (ontdooid en ontdaan van al het vocht)
• 100 gram gedroogde veenbessen (cranberries), of evt. rozijnen
• 4 el verse peterselie
• 1 el verse tijm
• 1 deegbodem (optioneel)
• 3 el extra olijfolie
• 3 el extra tamari

Bereiding:
1) Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
2) Verhit de olijfolie in een bakpan, en bak hierin de ui, bleekselderij, knoflook met zout en peper ongeveer 10 minuten op laag vuur, totdat alles zacht is en de ui transparant.
3) Maal deze gebakken uien met de kikkererwten, citroensap, tamari, salie, zout in een keukenmachine niet smeuïg, maar tot een ietswat groffe structuur.
4) Doe vervolgens de walnoten en de havermout erbij en zet de keukenmachine nog heel even aan, zodat de noten kleiner zijn.
5) Doe het geheel in een grote kom en voeg de spinazie, veenbessen, peterselie en tijm toe en zorg dat alles goed vermengd is.
6) Vet een taartvorm in met wat olijfolie.
7) Plaats de deegbodem hierin, en prik er met een vork gaatjes in.
8) Voeg het mengsel in de taartvorm met of zonder deegbodem, en smeer de bovenkant in met de extra olijfolie en tamari.
9) Bak de taart 30 tot 40 minuten in de oven.

Serveersuggestie: Met balsamico azijn of een groene salade met balsamico azijndressing.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten