De groene bistro

06 januari, 2012

Boerenkoolsalade met dadeldressing

Deze heerlijke Hollandse groente, vooral bekend in combinatie met de aardappel en rookworst of spek, is een van de gezondste groene groente, die op deze aardbol bestaat.

Boerenkool heeft cholesterol verlagende eigenschappen, en zit boordevol vezels, die nog beter hun werk doen, wanneer de boerenkool wordt gestoomd. Daarnaast ondersteunt boerenkool het ontgiftingsproces van het lichaam, en heeft boerenkool maar liefst 45 verschillende soorten flavonoiden: krachtige antioxidanten, die belangrijk zijn voor een gezonde stofwisseling van het lichaam.

Variaties in het eten van boerenkool zijn voor mij daarom altijd zeer welkom, en dit recept wil ik zeker toevoegen aan mijn lijstje favorieten: deze boerenkool is echt smullen geblazen!


Ingrediënten voor 2 grote porties:
• 1 middelgrote boerenkool, schoongemaakt en kleingesneden
• 500 ml groentebouillon
• 1 kleine flespompoen, van de schil en de kap ontdaan en in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm gesneden
• 1 kleine rode ui, kleingesneden
• 3 dadels, ontpit en kleingesneden
• 1 el appel cider azijn

Bereiding:
1) Breng 250 ml bouillon aan de kook, en laat hierin de boerenkool op een gemiddeld vuur zo'n 3 minuten koken/stomen met de deksel erop, blijf goed roeren totdat het volume flink afgenomen is en alle kool wat zachter is.
2) Voeg de blokjes flespompoen erbij en laat dit ongeveer 10 minuten koken/stomen totdat beide groenten beetgaar zijn, en niet papperig. Giet eventueel overgebleven water af.
3) Breng in een ander pannetje de overige bouillon aan de kook en voeg hier de ui, dadels en appel cider azijn aan toe, en laat op een zacht vuur koken, totdat de ui zacht is en de vloeistof met de helft verminderd.
4) Meng de groenten met de dadelsaus, en serveer deze op kamertemperatuur of gekoeld.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten