De groene bistro

01 december, 2012

Warme winterse veganistische erwtensoep - met een vleugje rookworst!

Behoorlijk tegenstrijdig zo'n titel, maar ik was ondersteboven van wat de toevoeging van een beetje dulse (een rode alg, dat ontzettend veel vitaminen (inclusief vitamine B12!) en mineralen bevat) kan doen voor de smaak van deze overheerlijke erwtensoep. Ik zweer het dat ik rookworst proefde; alsof er rookworst in meegekookt is! De volgende keer ga ik proberen gerookte dulse te vinden.. mmm, nu al zin in! Wat een lekkere wintersoep is dit! Ik kon er geen genoeg van krijgen...

Het recept is een variatie op de spliterwtensoep uit het nieuwe boek van een grote heldin van mij: Kris Carr. Haar boek heet Crazy Sexy Kitchen. Fantastische recepten voor wie (eens) zonder vlees, vis, eieren en melkproducten wil koken; niet alleen lekker, maar ook supergezond! Een aanrader.


Voor 4 grote mokken heerlijke wintersoep ideaal bij een haardvuur :)

Ingrediënten:
• 1 el kokosnootolie
• 1 ui, kleingesneden
• 4 teentjes knoflook, kleingesneden
• 3 stengels bleekselderij, kleingesneden
• 2 grote wortels, kleingesneden
• 300 gram spliterwten
• 1.5 liter groentenbouillon
• 2 el tijm, fijngehakt
• 4 el peterselie, fijngehakt
• 3 el voedingsgist
• 1/4 grote witte of groene kool, kleingesneden
• 1 el dulse
• extra verse peterselie (optioneel)

Bereiding:
1) Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui tot deze glazig is.
2) Voeg dan de knoflook, bleekselderij en wortels toe en bak deze zo'n 2 minuten met de ui mee. Roer goed om.
3) Voeg daarna de splitertwen, bouillon, tijm, peterselie en voedingsgist toe en breng het aan de kook en laat het 45 minuten zachtjes pruttelen.
4) Zet dan het vuur uit en voeg de groene kool en dulse toe. Laat de soep dan nog eens 5 minuten staan en roer goed door, zodat de groene kool en dulse zacht zijn geworden.
5) Pureer de soep, garneer het met de extra peterselie en dien direct op! :)

Ik ben benieuwd of je de rookworst ook proeft! ;-)

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten