Er kunnen niet genoeg goede dingen gezegd worden over gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, yoghurt en kefir. Wist je dat in de Romeinse tijd al zuurkool gegeten werd?
In veel culturen bestaat al zolang de traditie om gefermenteerd voedsel te eten voor, tijdens of na een maaltijd, dat men was vergeten wat de reden hiervoor is.
Pas in het begin van de 20e eeuw ontdekte een Russische wetenschapper dat bepaalde bevolkingsgroepen een voortreffelijke gezondheid hadden door het eten van gefermenteerd voedsel, die vol goede bacteriën zaten. Deze goede bacteriën werden later probiotica genoemd. De meeste bekende bacterie is Lactobacillus acidophilus.
Probiotica helpt je in het verteren van voedsel, vooral het voedsel dat moeilijk te verteren is. Het helpt je lichaam ook bij het maken van de B-vitamines en verbetert de opname van calcium. Daarnaast houdt het je darmflora in een gezonde balans en ondersteunt het je immuunsysteem. Behoorlijk wat redenen om wat meer probiotica te eten, vind ik.
Hierbij een variatie op het recept voor Kimchi uit het boek Fresh van Sergei en Valya Boutenko. Voor mij heeft het gelijkenis met Atjar Tjampoer zonder de suiker en ik vind deze groenten dan ook heerlijk met gebakken rijst en groenten.
Ingrediënten:
• 1 chinese kool, kleingesneden in hapklare stukjes
• 3 grote wortels, geraspt
• 3 cm gember, fijngesneden
• 3 teentjes knoflook, fijngesneden
• 1 tl zout
Bereiding:
1) Doe de kool en de wortels in een glazen kom of pot.
2) Voeg de rest van de ingredienten erbij en mix het geheel goed door elkaar. Het zout ontneemt vocht van de kool en de wortels, waardoor er een laagje water zal ontstaan.
3) Vul de kom of pot aan met water, totdat alles net onder water staat. Alles dat niet onder water staat, zal rotten.
4) Bedek de kom of pot met een luchtdoorlaatbaar doek. Ik gebruik bijvoorbeeld een theedoek en een elastiek om de kom goed af te dekken.
5) Zet deze kom 2 tot 3 dagen (minstens 2 x 24 uur) op kamertemperatuur voor de fermentatie.
6) Om de fermentatie te stoppen, zet je de kom in de koelkast.
Klaar is je zelfgemaakte probiotica! Eet jezelf gezond!
Tip: Probeer eens wat kruiden erbij te doen, die je lekker vindt, zoals dille, oregano of thijm, of maak hem wat pittiger door er een klein pepertje bij te doen.
Bon appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten