De groene bistro

04 december, 2012

Chili con KOOL

Een Stoere Chili Stoofpot met Aardappelen en Boerenkool

Wat is dit lekkerrrrr!! Aardappelen en boerenkool zonder dat het een stamppot is!! Het is weer eens wat anders; aardappel anders :-)

Dit stoofpotje is gebaseerd op het traditionele recept van chili con carne, vertaald: chilipeper met vlees, maar vlees komt niet voor op het menu van De Groene Bistro, dus vandaar de Chili con Kool :).
Dit recept is met boerenkool, maar kan ook gemaakt worden met iedere kool, die je lekker vindt; groene/witte kool, chinese kool en/ of paksoi.  



Als je eens zou weten hoe gezond kool is, en boerenkool in het bijzonder, zou je het iedere dag eten, verwerken in een groentesap of er zelfs chips van maken (recept volgt)!
 
Hier een poster met een aantal (van de vele) voordelen van het eten van boerenkool om deze Chili con Kool nog lekkerder te maken! Klik op de afbeelding om het te vergroten.



Het recept van deze chili is geïnspireerd door het chili recept uit Crazy Sexy Kitchen van Kris Carr.

Ingrediënten voor 4 flinke porties: 
• 2 el komijnzaadjes*
• 2 el kokosnootolie
• 1 ui, kleingesneden
• 4 knoflookteentjes, kleingesneden
• 2 el chilikruiden**
• 4 flinke handen vol champignons, klein gesneden
• 4 grote aardappelen, in kleine blokjes gesneden
• 4 handen vol gemengde bonen (kapucijners, kidneybonen, limabonen en/ of kikkererwten)
• 400 gram tomaten, fijngehakt of 400 ml gepureerde tomaten
• 6 dl groentebouillon
• ontpitte dadels, fijngesneden
• 4 flinke handen vol boerenkool
• 2 el verse (of diepvries-) koriander, fijngesneden

* Gebruik bij voorkeur hele komijnzaadjes, geen gemalen; het komt de smaak zeer ten goede,
** Wanneer je een flink arsenaal aan specerijen en kruiden hebt, kun je zelf je chilimelange maken door de volgende specerijen en kruiden te combineren; geordend in de mate van hoeveelheid van veel naar weinig: gemalen komijn, zoete paprikapoeder, tomaatpoeder, gemalen oregano, gemalen koriander, gemalen ui, pittige paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper.


Bereiding: 
1) Rooster het komijnzaad gedurende 2 minuten in een grote droge pan, totdat het heerlijke aroma je tegemoet komt.
2) Voeg dan de olie, ui en knoflook toe en bak deze mee, totdat de ui glazig is. 
3) Dan is het tijd om de chilikruiden, champignons en aardappelen ongeveer 5 minuten mee te bakken. Blijf goed roeren tijdens deze minuten, zodat het niet aanbakt.
4) Voeg daarna de bonen, tomaten, bouillon en dadels toe en breng het aan de kook. Laat het daarna zo'n 30 minuten pruttelen op een zacht vuur met het deksel op de pan en haal dan het deksel eraf en laat het nog eens 15 minuten zacht doorkoken, totdat de aardappels gaar zijn en het vocht wat afgenomen is.
5) Zet de pan dan van het vuur en doe de boerenkool en de koriander in de pan. Roer goed om en laat het geheel nog 5 minuten staan, zodat de boerenkool wat zachter is geworden en klaar is je chili con kool!

Tip: Erg lekker met avocado en een mix van gekookte zilvervliesrijst, linzen en nog een ander volkoren graan, zoals haver, boekweit of spelt.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten