Sammy en ik vieren dagelijks een klein feestje met dit ijs vol omega 3-vetzuren en vitamine C. Een lekkere dagelijkse noodzaak is erg prettig, vinden wij :-)
Voor 6 ijsjes
Bereidingstijd: ongeveer 5 uur
Ingredienten:
• 4 handen cashewnoten
• 2 handen zonnebloempitten
• 1 handje pompoenpitten
• 2 el lijnzaad
• 2 el chiazaad
• 2 el rozijnen
• sap van 3 middelgrote sinaasappels
• sap van 1 citroen
• 1 banaan
Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je het beste wat eiwitten samen met koolhydraten kunt eten om het vrijkomen van het (stress)hormoon cortisol, wat gebeurt bij zowel fysieke als psychische stress, te verminderen en zo je bijnieren, die dat hormoon cortisol aanmaken, extra te ondersteunen.
Cortisol is nodig in levensbedreigende situaties, zodat je langer van je energie gebruik kunt maken (en je kunt vluchten of vechten voor je leven). Echter, de keerzijde van dit proces is dat het je immuunsysteem onderdrukt; andere biochemische processen worden door de aanmaak van cortisol stilgezet, waardoor bijvoorbeeld wonden langzamer genezen en virussen niet goed kunnen worden bestreden. Kortom, het is goed om zo weinig mogelijk stress te creeren voor je lichaam, zowel mentaal als fysiek (cafeïne, suiker), wanneer dat niet nodig is, en om het vrijkomen van cortisol te kunnen verminderen met goede voeding, zoals een combinatie van eiwitten en koolhydraten.
Noten, zaden, bonen en linzen bevatten zowel eiwitten als koolhydraten en zijn dus erg goede anti-stress voeding. Deze ijsjes bevatten zowel koolhydraten van het fruit als van de zaden en de eiwitten van de zaden (cashewnoten zijn botanisch gezien geen noten, maar zaden) en daarnaast dus de nodige omega 3-vetzuren en vitamine C! Feels good, doesn't it!? Yippie-Ya-Yee, lekker ijs maken en eten dus!!
Bereiding:
1) Pers de sinaasappels en citroen uit.
2) Maal de cashewnoten, pitten en zaden fijn.
3) Doe alle ingredienten in een keukenmachine en vermeng het tot een romige substantie.
4) Vul de ijsvormpjes en stop ze in de vriezer tot ze goed hard zijn; bij mij duurt dat minstens 4 uur.
Tip: Probeer je eigen favoriete variatie te maken door in plaats van rozijnen andere gedroogde vruchten te gebruiken, zoals vijgen of abrikozen, of door er in plaats van de citroensap er een extra banaan bij te doen.
Bon appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten