De groene bistro

15 april, 2014

Heerlijk zachte ENERGIEsoep met linzen en kikkererwten

Linzen.. we zijn er hier thuis dol op! Ze hebben een erg lekkere aardse en zoete smaak en zijn lekker zacht, wanneer je ze lang genoeg kookt dan :) We eten ze in soepen, nasi of in andere gerechten, zoals stoofpotjes. Heerlijk.

Wist je dat linzen ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen en dat ze daarnaast ook een goede bron zijn van langzame/duurzame energie? Ze zitten boordevol foliumzuur (vitamine B9), ijzer en mineralen als fosfor en mangaan. De mineraal fosfor helpt het creëren van sterke botten en tanden, de uitscheiding van gifstoffen uit het lichaam via de nieren, is belangrijk voor een goede spijsvertering en de energie-efficiëntie van het hele lichaam. De mineraal mangaan is betrokken bij veel belangrijke functies in het lichaam, waarvan met name weer bij de energiestofwisseling. Kortom, linzen zijn niet alleen erg lekker, maar kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan je gezondheid en je energie!

In deze soep voor (hopelijk) de laatste wat winterse dagen zitten niet alleen linzen, maar ook kikkererwten. Over de gezondheidsvoordelen van kikkererwten een volgende keer meer! Linzen en kikkererwten zijn peulvruchten. Peulvruchten worden gezien als dé ideale vleesvervanger, omdat ze boordevol ijzer en eiwitten zitten. Peulvruchten bevatten veel vezels, waardoor het eten beter verteerd wordt, en wanneer ze deel uitmaken van een dagelijks voedingspatroon kunnen ze diabetes, kanker en hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk helpen voorkomen en het lijden aan deze ziekten verminderen.

Dus..

..maak snel deze peulvruchtensoep en geniet van de zachte, zoete smaak en de bijgeleverde gezondheid en energie!


Duur: 9 uur of 20 minuten.

De duur kan nogal verschillen, wanneer je gedroogde linzen of kikkererwten neemt of reeds bereide linzen en kikkererwten uit blik of glazen potjes. Qua smaak maakt het volgens mij niets uit, maar qua kwaliteit wel, omdat alle voeding dat in blik zit het metaal van het blik opneemt. Dit metaal kan het lichaam niet kan verwerken en blijft daarom achter in je lichaam als afval, dat je lichaam zuurder maakt (PH), waardoor meer ziekten de kans hebben om te ontstaan. Dus probeer zo weinig mogelijk of het liefst geen producten uit blik te eten. Wanneer je weinig tijd hebt, neem dan bij voorkeur dus peulvruchten dat in glazen potjes zit.

Voor 4 grote soepkommen:

Ingrediënten:
• 125 gram gedroogde kikkererwten
• 125 gram gedroogde linzen (Le Puy, Beluga of groene)
• 1 el olie
• 1 witte ui, kleingesneden
• 3 stengels bleekselderij, kleingesneden
• 2 grote wortels, kleingesneden
• 5 tomaten, kleingesneden
• 1 liter bouillon (1 liter water + 2 groentebouillonblokjes)
• 2 el koriander of peterselie, fijngesneden (optioneel)

Bereiding:
1) Week de gedroogde kikkererwten minstens 8 uur in een ruime hoeveelheid water, spoel ze af en kook ze daarna een uur in weer een ruime hoeveelheid water.
2) Kook de gedroogde linzen naar de bereidingswijze op de verpakking. Meestal is dit zo'n 20 tot 30 minuten.
3) Bak de ui in olijfolie of liever nog in kokosolie, zo'n 3 tot 5 minuten, totdat deze glazig/transparant is.
4) Voeg de bleekselderij en de wortel toe en roerbak nog zo'n 2 minuten.
5) Doe nu de rest van de ingrediënten erbij; de bouillon, de tomaten, de gekookte kikkererwten en gekookte linzen. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur zachter en laat nog zo'n 15 minuten pruttelen. De peulvruchten kunnen ook op het laatst toegevoegd worden met als doel ze alleen nog te verwarmen.
6) Doe alles in de blender en pureer het een klein beetje of pureer het helemaal fijn, net wat je lekker vindt. Dien het op met wat verse koriander of peterselie.

Bon appétit! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten