De zoete aardappel oftewel de bataat is een fantastische groente, die naar mijn idee te weinig bekendheid heeft en veel te weinig gegeten wordt. Ik heb deze zoete aardappel altijd voorradig in mijn keuken en gebruik hem vaak in plaats van de reguliere aardappel, en op andere wijzen, want deze groente is ontzettend veelzijdig..
De zoete aardappel is niet alleen lekker, maar ook een goede bron van vitamine B6, C, D en E, van ijzer, magnesium en kalium, en flink veel bètacaroteen, vooral ten opzichte van de reguliere aardappel. Bètacaroteen wordt het beste opgenomen, wanneer de zoete aardappel
met wat vet gegeten wordt, dus als onderdeel van een maaltijd
bijvoorbeeld, waar vet in wordt gebruikt.
Bètacaroteen beschermt
je huid tegen zonlicht, brengt een verlaagd risico met zich mee op het
ontwikkelen van reumatoïde artritis en helpt om de ijzeropname uit rijst
te verdubbelen.
Het belangrijkste verschil met de reguliere aardappel, naar mijn mening, is dat de natuurlijke suikers van de zoete aardappel langzaam opgenomen worden door je lichaam, en dus niet voor een piek en vervolgens een dip van je bloedsuikerspiegel zorgen; wat vermoeidheid kan veroorzaken, zoals de reguliere aardappel met zijn snelle suikers wel doet.
Niet alleen heeft de zoete aardappel onwijs veel voordelen qua gezondheid, maar is ze, zoals eerder gezegd, ook ontzettend veelzijdig; ze kan worden gepureerd, zoals in soepen, gegrild, gestoomd, geroosterd en verwerkt in simpele stoofpotjes, zoals deze;
Ingrediënten:
• 1 el kokosnootolie of olijfolie
• 1 ui, fijngesneden
• 2 teentjes knoflook, fijngesneden
• 250 ml spliterwten, gewassen
• 125 ml rode linzen, gewassen
• 1 grote zoete aardappel, kleingesneden
• 1 liter groentebouillon
Bereiding:
1) Verhit de olijfolie in een middelgrote pan en voeg de ui en knoflook toe en bak op een laag vuur.
2) Wanneer de ui wat glazig is, na een minuut of 5, voeg dan de rest van de ingrediënten toe, breng aan de kook en laat het geheel zo'n 45 minuten op een laag vuur pruttelen. Roer regelmatig door en check of er nog genoeg bouillon in zit, zodat je het niet droog kookt. Voeg meer bouillon toe, indien nodig.
De rode linzen en zoete aardappel verliezen hun vorm door het langzame garen, waardoor een heerlijk smeuïg geheel ontstaat.
Tips: Dit stoofpotje en zilvervliesrijst zijn een lekkere gezonde combinatie, maar in combinatie met bananenpannenkoeken is dit gerecht ECHT FANTASTISCH en nog een voordeel: je hebt geen bestek meer nodig! Idem met een heerlijke krop sla: wanneer ik die nog in huis heb, gebruik ik frisse blaadjes sla om het op te pakken met de handen en HAP!!! Mmmmm, zo lekker! :-)
Ook erg lekker is de pittige versie van de stoofpot; Kruidige spliterwtenstoofpot met zoete aardappel en witte kool - om je vingers bij af te likken (volgt nog).
Bon appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten