Een uur nadat deze tarte tatin gebakken was, was ie bijna op! Deze taart, waar ongeveer 12 stukken uit gehaald kunnen worden, had vanavond ook gewoon grofweg verdeeld kunnen worden in 2 stukken ;-) Wat was dit ongewoon lekker, zeg!
Mijn inspiratie was een quiche met walnoten en vijgen van Jamie Oliver. In tegenstelling tot de quiche van Jamie, die buitengewoon lekker zal zijn en dierlijke vetten bevat, is deze tarte tatin (ook buitengewoon lekker!) zuivelvrij, glutenvrij, zonder andere dierlijke vetten en zonder geraffineerde suiker. Dit is gewoon toveren met natuurlijke voeding, haha! Zo ontzettend leuk! :-) Tover deze tarte tatin snel zelf in elkaar, en geniet van deze magie!
Duur: 2 uur
Ingrediënten:
• 2 el olijfolie
• Bakpapier
• 20 gedroogde ontpitte dadels
• 10 gedroogde vijgen
• 5 handen vol walnoten
• 1/2 (fles)pompoen
• 12 el vloeibare kokosnootolie
• 4 el water
• 250 ml rijstmeel
• 125 ml polenta (instant maismeel)
• sap van 2 sinaasappels (ongeveer 1 dl)
• 1.5 dl amandelmelk of rijstmelk (zonder toegevoegde suiker)
• 1 tl vanillepoeder
• 1/2 tl zout
Bereiding:
• Week de dadels en vijgen minstens een uur in water.
• Verwarm de oven voor op 190 graden celsius.
• Vet een taartvorm in met een eetlepel olijfolie. Leg een stuk bakpapier in de taartvorm en druk goed aan, zodat het bakpapier de vorm aanneemt van de taartvorm; de olijfolie helpt hierbij. Vet vervolgens het bakpapier zelf in met nog wat olijfolie.
• Vermeng 8 dadels, 4 el kokosnootolie en 4 el water in een keukenmachine tot een pasta en smeer deze pasta gelijkmatig uit over de bodem van de taartvorm (bovenop het bakpapier).
• Snijd de vijgen doormidden over het grootste oppervlak, zodat je nu twee keer zo'n groot oppervlak hebt en leg de zijden met de zaden naar beneden op de dadelpasta. Verdeel de 20 halve vijgen gelijkmatig over het oppervlak.
• Stamp de walnoten wat fijn, bijvoorbeeld in een vijzel en vul de ruimten op tussen de vijgen, en druk de walnoten en vijgen wat aan.
• Schil de halve pompoen en snijd dan de pompoen in de vorm van maantjes van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de maantjes als een waaier over de walnoten en vijgen heen.
• Doe dan het rijstmeel en het polentameel in een kom en roer het goed door.
• Dan gaan de overgebleven 12 dadels in de keukenmachine samen met het sinaasappelsap, de melk, de vanille en het zout en laat de keukenmachine draaien totdat de dadels opgaan in de vloeistof.
• Voeg de natte ingredienten bij de droge ingredienten en voeg daar de resterende 8 el kokosnootolie bij. Meng het geheel goed totdat het een soort deeg vormt.
• Verdeel dit deeg gelijkmatig over de pompoen en zet de taartvorm zo'n 45 minuten in de oven.
• Laat het geheel nog wat afkoelen, wanneer je het geduld hebt. Zet een schaal of bord op de taartvorm, draai alles om, zodat de taart op de schaal of het bord staat en haal er het bakpapier voorzichtig van. Zo, daar is ie dan: je Franse Tarte Tatin en een vleugje magie! :-)
Heerlijk bij de koffie/thee, als lunch, maar ook vreselijk lekker als dessert met cashewnotenkokosijs (een toekomstige post ;-)), of gewoon als hoofdmaaltijd, zoals wij hebben gedaan vandaag :-)
Bon appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten