De groene bistro

13 september, 2014

Boost je immuunsysteem met Goudsbloem-CitroenCupCakes! Nog lekker ook ;)

De goudsbloemen staan nu volop in bloei in mijn tuin. Toen wij net verhuisden, waren dit vrijwel de eerste zaadjes die ik plantte en nu staan ze daar te stralen!! Prachtig van kleur en overal in te gebruiken; de bladeren gebruik in mijn smoothies (slechts enkele vanwege de sterke smaak, die overigens veel weg heeft van de waterkers) en de bloemblaadjes in gerechten voor de kleur en ter decoratie en daarnaast zijn ze nog heilzaam ook! :))


De heilzame stoffen in goudsbloemen (calendula officinalis) hebben een antimicrobiële werking en zijn effectief tegen schimmels en bacteriën. Ze verhogen daarbij je weerstand.

Je ziet goudsbloemen vaak verwerkt in zalf, die gebruikt wordt ter verbetering van uitwendige ontstekingen en zweren, bij verstuikte of verrekte delen van het lichaam, abcessen, kneuzingen of brandwonden. Ook inwendig kan het galklachten, maagkrampen en menstruatiepijn verlichten door bijvoorbeeld thee te drinken van de bloembladeren.


In deze cupcakes heb ik de bloembladeren van goudsbloemen verwerkt voor zowel de mooie kleur als voor verhoging van de weerstand, die we goed kunnen gebruiken, wanneer de 'r' weer in de maand voorkomt. Schitterend hoe de natuur in zoveel voordelen voor je kan werken! I love it! :)

En wat vonden mijn kinderen en (kraam)bezoek ze lekker!! Ja, je leest het goed: kraam, want ik ben twee weken geleden bevallen van mijn 3e kindje. Wat een rijkdom! Zo trots, zo blij. Maar aangezien ik niet zo'n fan ben van beschuit met muisjes vanwege de kleurstoffen, gluten en dergelijke, heb ik voor de bevalling een flink aantal van deze cupcakes gemaakt, ook als (glutenvrije!) traktatie op school. Ziet er toch best leuk uit, niet? ;) Probeer snel zelf!


Voor ongeveer 20 cupcakes:

Ingrediënten voor de pittige bodem: 
• 100 gram zonnebloempitten
• 100 gram pompoenpitten
• 100 gram (glutenvrije) havermout (of quinoavlokken of kokosrasp)
• 15 ontpitte dadels
• 50 - 75 ml water (of meer, indien nodig)
• snufje zout

Bereiding bodem:
1) Vermaal de pitten en de havermout in een blender tot meel en doe dit meel in een kom.
2) Voeg het zout aan het meel toe. 
3) Maak van de dadels en het water in een blender een dadelstroop en voeg de dadelstroop bij het meel en meng het geheel totdat er een 'deeg' ontstaat.
4) Verdeel het deeg in 20 delen en doe ieder deel in een cupcakevorm met of zonder cupcakepapier. Druk het goed en gelijkmatig aan, zodat je een mooie 'pittige' bodem krijgt.

Ingrediënten voor de goudsbloem-citroenvulling:
• 5 el vloeibare kokosolie (wanneer kokosolie nog hard is, verhit het dan op een minimaal vuur totdat het vloeibaar is)
• 5 el (het liefst rauwe) honing
• 200 gram kokoscrème/room (ik gebruik 'creamed coconut' van Amaizin, die je kunt vinden in bio/natuurwinkels)
• 1 grote citroen, schilrasp en sap (rasp eerst de schil van de liefst biologische en grondig gewassen citroen om vervolgens het sap uit te persen)
• 8 - 10 verse goudsbloemen, uitsluitend de bloembladeren

Bereiding vulling:
1) Doe alle ingrediënten in een blender en vermeng het goed tot een soort gouden papje.
2) Je kunt dit papje vervolgens in een spuitzak doen en de 'pittige' bodem mooi afwerken of wanneer het te vloeibaar is, kun je de vulling met een eetlepel in de cupcakevorm op de pittige bodem aanbrengen.
3) Je kunt nog een topping aanbrengen om het nog wat mooier te maken, zoals goudsbloemblaadjes of vruchten, zoals bosbessen, een framboos of aardbei. Gebruik je fantasie! :)
4) Zet de cupcakes minstens een half uur in de vriezer, zodat ze hard worden, voornamelijk dankzij de kokosolie.

Zet de cupcakes, voordat je ze gaat eten, ongeveer 5 minuten buiten de vriezer, zodat ze enigszins ontdooien, maar ze smelten erg snel in de hand en mond, dus de cupcakes direct uit de vriezer eten is ook geen probleem! :)

Vervangingstip: Mocht je nu geen verse goudsbloemen voorhanden hebben, kun je ook een 1/2 theelepel gemalen kurkuma gebruiken voor de kleur. En ook kurkuma heeft een heilzame werking! Hierover een andere keer meer! :)

Bon appétit! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten